Aanleverspecificaties

Indien jij zelf zorgt voor de bestandsopmaak dan ontvangen wij natuurlijk graag goede bestanden. Wij hebben hier bepaalde specificaties voor opgesteld zodat jouw bestanden perfect aansluiten bij onze instellingen en ons productieproces.

Lees de aanleverspecificaties voor het aanleveren van goede bestanden

Niet voor al onze producten zijn dezelfde specificaties nodig. We proberen het wel zo makkelijk mogelijk voor je te houden door een aantal vaste algemene specificaties in acht te nemen.

Algemene aanleverspecificaties

Logo aanleveren
Wanneer wij voor jou aan de slag mogen met een ontwerp dan ontvangen we graag jouw logo in een werkbaar bestand. Voor ons is dit een vector-bestand dat eindigt op .PDF, .Ai (Adobe Illustrator) of .EPS. Een logo in een PDF-bestand is alleen geschikt wanneer bij het inzoomen van de PDF geen kwaliteitsverlies ontstaat in het logo (pixels).

Bestandstype
Lever je bestanden bij voorkeur aan in PDF.

Resolutie
Wanneer jij foto’s in je bestand gebruikt geldt normaal gesproken: Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de print. Lever echter geen onnodig grote bestanden aan. Maak bij de opmaak van jouw PDF-bestand een inschatting welke resolutie geschikt is voor de toepassing en de zichtafstand. Over het algemeen varieert de resolutie tussen de 30 tot 300 PPI (Pixels per inch). Wij geven je een paar tips:

  • Vanaf 240 PPI: voor drukwerk raden we 300 PPI aan, hou in ieder geval minimaal 240 PPI aan.
  • Tussen 70-100 PPI: scherpe print en ook van dichtbij goed lees- en zichtbaar. Prima resolutie voor bijvoorbeeld beurstoepassingen.
  • Tussen 30-70 PPI: prints die op een zichtafstand van enkele meters leesbaar moeten zijn. Deze resolutie gebruik je bij spandoeken of wandpanelen.
  • Minder dan 30 PPI: de resolutie voor extreem grote printafmetingen, zoals XL spandoeken. Met deze relatief lage resolutie houd je de bestanden bewerkbaar

Een bestand dat is opgebouwd uit enkel vector-elementen is natuurlijk in alle gevallen perfect.

Lettertypen en lettercontouren
Zet actieve tekst altijd om naar lettercontouren. Zo worden teksten vastgelegd en veiliggesteld, voorkom je fouten in je print en kunnen we de bestanden eventueel openen om te controleren en/of bewerken. Sluit lettertypen voor de zekerheid in, in de PDF.

Printkleuren
Bijna al onze producten worden geprint met een CMYK-kleurprofiel. Alleen voor zakelijk drukwerk zoals briefpapier en enveloppen kunnen wij PMS-kleuren drukken (binnen een bepaalde tolerantie). Voor al het overige printwerk raden wij de voorinstelling ‘Europa, algemeen gebruik 3’ aan voor kleurinstellingen in Adobe programma’s: Kleurprofiel CMYK: Coated FOGRA39 (ISO 12647-2:2004). Het RIP-proces bij printen bevat kleuromzetting naar het outputprofiel per printer en materiaal. Kleuren kunnen daarom per printer of materiaal (een tint) verschillend zijn. Wanneer je gebruikt maakt van PMS-kleuren in je bestand dan zal onze RIP-software dit automatisch omzetten en bij benadering printen. Nog een paar weetjes om rekening mee te houden:

  • PMS omgezet naar CMYK ziet er op het scherm hetzelfde uit, maar kan wel in een andere kleuruitvoer resulteren.
  • Er is kleurverschil mogelijk als er in een ontwerp een combinatie van vector (PMS) en afbeeldingen (CMYK) toegepast is.
  • De kleuruitvoer van een PMS-kleur is bij benadering.
  • Bepaalde PMS-kleuren vallen buiten het kleurbereik van digitaal full color print in CMYK.

Lagen in de PDF en transparantie effecten
Uit de opbouw in lagen kan onze RIP-software geen informatie halen over de printlagen. Werken met lagen is handig tijdens de opmaak, maar vormt risico’s in de RIP en maakt bestanden onnodig groot. Vlak bestanden daarom af en verwijder onzichtbare/verborgen lagen. Bij onzichtbare/verborgen lagen vanuit Illustrator, bestaat het risico dat deze toch geprint worden. Let op: Transparantie effecten worden niet altijd juist vertaald in de RIP. We raden daarom aan om niet met transparantie effecten te werken. Doe je dit wel, vlak je bestand dan altijd af om ongewenste resultaten te voorkomen.

Belangrijke tips voor een goed resultaat op een rijtje

  • Lever je bestanden bij voorkeur aan in PDF. Let op: Lever geen versleutelde PDF-bestanden aan.
  • Hou in de meeste gevallen 10mm afloop per zijde aan. Uitzonderingen zijn template-bestanden, canvasdoeken en drukwerk (zie hieronder bij afwijkende templatebestanden).
  • Pas zip-compressie toe zodat er geen kwaliteit verloren gaat.
  • Hou een veilige marge aan van 10mm binnen het afgewerkte formaat. Voor papierdrukwerk geldt 5mm.
  • Lever je bestanden mét snijtekens aan. Overige drukkersmarkeringen mag je uit het bestand laten.
  • Zet actieve tekst altijd om naar lettercontouren
  • Vlak lagen in bestanden af en verwijder onzichtbare/verborgen lagen
  • Kijk bij bovenstaand kopje ‘Printkleuren’ om een geschikt kleurprofiel te bepalen voor jouw bestand.

Afwijkende aanleverspecificaties

Voor sommige producten hanteren wij templates om de opmaak zo eenvoudig mogelijk te houden. Je werkt dan volgens een vooraf ingestelde template waarbij je zelf geen afloop aan het bestand hoeft te geven. Op de betreffende productpagina's tref je aan of er een template beschikbaar is.
Bij canvasdoeken hebben we wat extra 'body' nodig om jouw print netjes om het houten frame te spannen. Kies je voor een 18mm dik frame dan is de afloop 30mm rondom. Bij een 38mm dik frame vragen wij een afloop van 50mm rondom. Snijtekens en andere drukkersmarkeringen hoef je niet toe te voegen.
Zakelijk drukwerk zoals briefpapier en enveloppen kunnen wij drukken in PMS kleuren. Bij zowel zakelijk als promotioneel drukwerk is de afloop niet 10mm per zijde maar 3mm per zijde. Snijtekens en andere drukkersmarkeringen hoef je niet toe te voegen.
Snijbestanden voor bijvoorbeeld voertuigreclame, gesneden raamfolies of plotstickers mogen op netto formaat aangeleverd worden in een Ai-bestand. Natuurlijk dienen de teksten omgezet te worden naar lettercontouren.

Een product in een afwijkende vorm?

Ben je op zoek naar een product in een afwijkende vorm? Dan moeten we jouw bestand ‘contoursnijden’. We kunnen jouw print (afhankelijk van het soort product) in een rechthoek, vierkant of een andere vrije vorm laten snijden/frezen. Een contourlijn in jouw bestand geeft aan waar we jouw ontwerp zullen snijden of frezen. Een cutcontour maak je door een sluitende lijn (zonder vulkleur) in een aparte laag over je ontwerp heen te zetten. De laag geef je de naam ‘Cutcontour’. De lijn noem je ook ‘Cutcontour’ en je geeft de lijnkleur een 100% magenta kleur. En klaar ben je!

Heb je nog vragen over het correct aanleveren van je bestand? Neem dan contact met ons op.